top of page

Novosti glede poročanja o čezmejnih aranžmajih

Updated: Nov 18, 2021

Dne 30.7.2020 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku (v nadaljevanju Pravilnik). Novosti, ki jih dopolnitev Pravilnika prinaša, se nanašajo na poročanje o čezmejnih aranžmajih v okviru DAC6.


Glavna novost je prenovljen in dopolnjen obrazec za poročanje o čezmejnih aranžmajih, ki se bo Finančni upravi Republike Slovenije (v nadaljevanju FURS) oddajal preko portala e-Davki. Natančneje je opredeljeno tudi kaj mora poročevalec izpolniti, da je, v primeru več poročevalcev, oproščen poročanja. S pisnim potrdilom mora dokazati, da so bili istovrstni podatki že poročani s strani drugega poročevalca, pri tem pa se za pisno potrdilo štejejo veljavna identifikacijska številka aranžmaja (Arrangement ID), identifikacijska številka razkritja (Disclosure ID) in povzetek vsebine (Summary) čezmejnega aranžmaja, o katerem se poroča. Celotno spremembo Pravilnika si lahko ogledate tukaj.


Kljub dopolnjevanju zadnjih malenkosti o poročanju pa še vedno ni prišlo do spremembe Zakona o davčnem postopku, ki bo prinesla zakonsko podlago za odložitev rokov poročanja. Ravno odložitev rokov, o kateri smo že pisali v naši objavi, je najbolj pričakovana sprememba omenjenega zakona, ki jo je FURS napovedal na svoji spletni strani. Predlog spremembe zakona si lahko ogledate tukaj.



Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu) je namenjen zgolj informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Prav tako so se lahko navedena dejstva od datuma objave spremenila. Pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj je potrebno pridobiti strokovno pravno svetovanje.

57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page