top of page

Nova pravila na področju DDV, ki veljajo s 1.7.2021

Updated: Nov 17, 2021

S 1. julijem 2021 se spreminjajo nekatera pravila na področju davka na dodano vrednost. Pri A Tax International bomo v prihodnjih tednih izdali serijo prispevkov, ki bodo pokrili posamezne spremembe. Pri tem se bomo dotaknili različnih vsebin, kot so spremembe obstoječih shem pri dobavah na daljavo ter telekomunikacijskih storitvah, storitvah oddajanja in elektronskih storitvah. Prav tako se obetajo spremembe glede storitev, ki se obdavčujejo po posebnih pravilih. Izpostavili bomo tudi spremembe pri uvozu in pa dobave preko elektronskega vmesnika, zato vas vabimo, da sledite našim objavam.


Kot omenjeno, se obračunavanje in poročanje DDV v Evropski uniji s 1. julijem 2021 na nekaterih področjih spreminja. V okviru strategije enotnega digitalnega trga na ravni Evropske Unije (EU) je namreč Evropska komisija sprejela davčne spremembe za izboljšanje učinkovitosti na področju DDV, še zlasti pri čezmejnem e-trgovanju. V ta namen je bila 12. februarja 2020 sprejeta Izvedbena uredba (EU) 2020/194, ki spreminja delovanje področja DDV in določa podrobna pravila glede posebnih ureditev za davčne zavezance, ki opravljajo storitve za osebe, ki niso davčni zavezanci, prodajajo blago na daljavo in opravljajo nekatere domače dobave blaga. Nova pravila o DDV pri trgovanju v EU so prilagojena za enotni digitalni trg, in naj bi bila pravičnejša, enostavnejša za davčne zavezance, in bolj učinkovito preprečevala morebitne davčne goljufije. Spremembe se nanašajo zgolj na poslovanje B2C (angl. »business to customer«) transakcije, tj. transakcije končnim potrošnikom oziroma podjetjem, ki nimajo identifikacijske številke za namene DDV, ali pa v transakciji ne delujejo kot davčni zavezanci.


Najpomembnejša posledica sprejetja omenjene Uredbe je razširitev posebne ureditve VEM (vse na enem mestu; angl. »OSS - One Stop Shop«), ki se je do zdaj uporabljala zgolj na področju telekomunikacijskih in elektronskih storitev ter pri storitvah oddajanja (t.i. TBE storitve). Prvi ukrepi v zvezi s TBE storitvami (mini VEM oz. MOSS) so namreč začeli veljati že v letu 2015. Nadaljnje korake glede razširitve sheme VEM na dodatne vrste transakcij so v EU sprejeli decembra 2017 in bi morali stopiti v veljavo že s 1. januarjem 2021, vendar je Komisija predlagala 6-mesečni odlog uveljavitve ukrepov, z začetkom veljave 1. julija 2021. Z odlogom uveljavitve so se poskušali izogniti dodatni obremenitvi gospodarstva držav članic, ki se trenutno soočajo s posledicami pandemije COVID-19, davčni zavezanci pa so s tem pridobili tudi več časa, da se pripravijo na spremenjena pravila.


V naslednjem članku Nova pravila na področju DDV, ki veljajo s 1.7.2021 – Dobave na daljavo smo se osredotočili na davčne spremembe za dobave blaga na daljavo znotraj EU, ki so opravljene končnim potrošnikom (B2C transakcije).


V primeru, da imate vprašanja oziroma potrebujete dodatne informacije v zvezi z zgoraj navedenim, se lahko kadarkoli obrnete na našo ekipo izkušenih svetovalcev in z veseljem vam bomo pomagali.



Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu) je namenjen zgolj informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Prav tako so se lahko navedena dejstva od datuma objave spremenila. Pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj je potrebno pridobiti strokovno pravno svetovanje.

257 views0 comments
bottom of page