top of page

Vštevanje PKP subvencij v izračun odbitnega deleža DDV

Updated: Nov 18, 2021

Finančna uprava RS je izdala pojasnilo, v katerem razlaga, katere državne pomoči po PKP zakonih se vštevajo v izračun odbitnega deleža DDV.


Na podlagi FURS-ovega pojasnila je razvidno, da subvencije, ki izhajajo iz PKP zakonov, ne povzročijo stanja, zaradi katerega bi moral davčni zavezanec začeti izračunavati odbitni delež. Vendar pa pri zavezancih, ki DDV obveznosti izračunavajo na podlagi odbitnega deleža, lahko vplivajo na spremembo le-tega.


Skladno s pojasnilom se kot subvencije v imenovalec za izračun odbitnega deleža upoštevajo plačila, ki jih prejme davčni zavezanec za svoje splošno poslovanje in v zvezi z opravljanjem svoje dejavnosti, vendar ne za opravljene dobave blaga ali storitev.


V izračun odbitnega deleža pa se ne vključijo nadomestila, ki so jih zaposleni prejeli za čakanje na delo. Prav tako se ne vštevajo nadomestila, ki so jih davčni zavezanci prejeli, ker so morali v skladu z odlokom Vlade RS začasno prenehati z opravljanjem svoje gospodarske dejavnosti.


Natančen seznam, katere subvencije se upoštevajo pri izračunu odbitnega deleža in katere ne, lahko najdete tukaj, za pomoč pa se vedno lahko obrnete na našo ekipo izkušenih svetovalcev.



Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu) je namenjen zgolj informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Prav tako so se lahko navedena dejstva od datuma objave spremenila. Pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj je potrebno pridobiti strokovno pravno svetovanje.

108 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page