top of page

Ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Rok za ugovor na informativni izračun dohodnine se zaključi 29. aprila 2024


Za vse, ki ste v začetku aprila prejeli informativni izračun dohodnine in še niste izvedli pregleda, priporočamo, da to storite brez odlašanja. Možnost za vložitev ugovora proti izračunu imate samo do 29. aprila 2024.


Ključni datumi:

  • Rok za doplačilo premalo izračunane dohodnine je 29. maj 2024.

  • V primeru preplačila bo dohodnina vračana do 29. maja 2024.

  • Naslednja pošiljka informativnih izračunov bo 31. maja 2024.

Zavezanci, ki so informativni izračun prejeli preko pošte, naj natančno pregledajo vse podatke, ki vključujejo zabeležene dohodke. Primerjajte jih s podatki, ki ste jih prejeli od izplačevalcev. Če najdete neskladja ali napake v izračunu vaše davčne obveznosti, bodisi da je ta previsoko ali prenizko ocenjena, morate najkasneje do 29. aprila 2024 vložiti ugovor. Neupoštevanje tega roka lahko vodi do davčnega prekrška s kaznijo med 250 EUR in 400 EUR. Ugovor lahko enostavno oddate preko sistema eDavki, dostopnega z računalnika ali mobilne naprave.


Tistim, ki niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri izdaji informativnega izračuna, je dovoljeno to storiti še s ugovorom.


Če informativni izračun odraža točne podatke in se z njim strinjate, ni potreben noben dodaten korak. Izračun bo po preteku roka za ugovor samodejno postal uradna odločba.


Majhne razlike in ugovori: Ni potrebe po ugovoru, če razlike med dohodki, navedenimi v informativnem izračunu, in dohodki, prejetimi od izplačevalcev, ne presegajo 1 EUR. Večinoma so te razlike posledica zaokroževanja in so minimalne, večja odstopanja pa so možna pri tistih z več izplačevalci v preteklem letu.


Za dostop do obrazca za ugovor kliknite povezavo spodaj:



10 views0 comments
bottom of page