top of page

Koliko si bo država vzela od cene vašega novega avtomobila?

Updated: Nov 18, 2021

Vlada RS je dne 19.11.2020 potrdila predlog prenovljenega Zakona o davku na motorna vozila (v nadaljevanju ZDMV-1). Predlog mora potrditi samo še Državni zbor, kar se pričakuje pred koncem leta, nov zakon pa bi tako lahko začel veljati že z naslednjim letom. Predlog prinaša kar nekaj sprememb davka na motorna vozila (v nadaljevanju DMV), najbolj odmevna med njimi pa je, že nekaj časa pričakovana, odprava dodatnega DMV za osebna vozila s prostornino nad 2.500 ccm. Davek po novem predlogu se izračuna kot:



Razlika pri izračunu je tudi ta, da se DMV ne izračunava več v odstotkih od nabavne vrednosti vozila, ampak se izračuna neposredno kot znesek določen na podlagi parametrov vozila. Omenjeno naj bi, skupaj z uvedbo vložitve napovedi za odmero DMV preko e-Davkov, pripomoglo k zmanjšanju administrativnih ovir in skrajšanju postopkov. Po obstoječem zakonu (ZDMV) lahko namreč davčni organ odmeri davek od t. i. prometne vrednosti, ki jo ugotovi na podlagi orientacijske vrednosti motornih vozil iz katalogov za vrednotenje vozil. Omenjeno se uporablja kadar je nakupna cena prenizka ali pa plačila ni. Na podlagi odmere po ZDMV-1, se vrednost za avtomobile lahko določi samo na en, zgoraj omenjen način, ki ne vključuje cene, zavezanec pa jo lahko izračuna že pred nakupom avtomobila.


Odstopanje od omenjenega izračuna bo veljalo za bivalna vozila in motorje, pri katerih se bo davek izračunal na podlagi moči motorja ter obveznosti glede na emisijski standard EURO in vrste goriva. Na znesek odmerjenega davka bodo pri vseh izračunih vplivali samo parametri vozil, nejasnosti povezane z možnostjo drugačne odmere davka, pa ZDMV-1 odpravlja.


Glavne značilnosti novega zakona so še, da bo davek za električna vozila znašal 0 EUR. Plačila bodo oproščeni starodobniki, tekmovalna vozila, ki niso prirejena za cestno rabo, intervencijska reševalna vozila, specialna vozila za prevoz pokojnikov in vozila, ki bodo pred prvo registracijo izvožena ali dobavljena v drugo državo članico EU. Plačila davka bodo oproščene tudi velike družine, ki imajo tri ali več otrok, ter vozila za prevoz invalidov, oboje seveda ob izpolnjevanju nekaterih dodatnih pogojev.


Za rabljena vozila se odmeri sorazmeren davek po padajoči lestvici glede na starost vozila. Na novo pa sta določeni tudi lestvici, ki določata obveznost glede na izpuste CO2 in vrsto goriva, ter glede na emisijski standard EURO in vrsto goriva.


Celotno besedilo zakona si lahko ogledate na spletni strani Državnega zbora.



Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu) je namenjen zgolj informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Prav tako so se lahko navedena dejstva od datuma objave spremenila. Pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj je potrebno pridobiti strokovno pravno svetovanje.

28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page