top of page

Davki in prispevki - povračilo stroškov delavcem za delo od doma

Updated: Nov 18, 2021

Po zakonu ZDR-1 je opredeljeno povračilo stroškov delavcem, ki svoje delo opravljajo od doma. ZDR-1 določa, da se morata delavec in delodajalec dogovoriti o kritju stroškov, ki delavcu nastanejo zaradi dela na domu in njihovi višini, posledično pa tudi o višini nadomestila za uporabo lastnih sredstev ter orodij pri delu na domu.



Med omenjena nadomestila je med drugim mogoče šteti porabo električne energije, interneta, papirja ter uporabo osebnega računalnika in tiskalnika. Obe nadomestili se v skladu s 44. členom Zakona o dohodnini ne vključujeta v davčno osnovo prejemnika nadomestila pod določenimi pogoji, pri čemer je potrebno opozoriti, da je pri odmeri nadomestil potrebno izhajati iz realnih stroškov. Od 01.01.2020 pa se od nadomestil ne obračunavajo ter ne plačujejo prispevki za socialno varnost (v skladu s 144 členom ZPIZ-2). Na podlagi spremembe zakonodaje ter v skladu s prejetimi neformalnimi navodili Finančne uprave RS se izplačani nadomestili ne poročata v REK obrazcih.


V primeru dodatnih informacij glede obračuna plač so vam na voljo naši svetovalci, ki vam bodo z veseljem pomagali.



Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu) je namenjen zgolj informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Prav tako so se lahko navedena dejstva od datuma objave spremenila. Pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj je potrebno pridobiti strokovno pravno svetovanje.

192 views0 comments
bottom of page