Zamik uveljavitve ukrepov EU na davčnem področju zaradi epidemije Covid-19

Updated: May 28

Evropska komisija je 8.5.2020 predlagala odloga uveljavitve dveh že sprejetih davčnih novosti. Z zakasnitvijo se poskuša izogniti dodatni obremenitvi gospodarstva držav članic, ki se trenutno sooča s posledicami pandemije COVID-19.


Prvi odlog se nanaša na paket e-trgovanja na področju DDV, ki bi moral stopiti v veljavo 1.1.2021. Komisija je predlagala 6-mesečni odlog uveljavitve, z začetkom veljave 1.7.2021, s čimer bi davčnim zavezancem dali na voljo več časa, da se pripravijo na spremenjene predpise.


Drugi odlog pa je predviden za izmenjavo podatkov v okviru Direktive sveta (EU) 2018/822 glede avtomatične izmenjave informacij na področju obdavčenja v zvezi s čezmejnimi aranžmaji, o katerih se poroča (v nadaljevanju DAC 6). Državam članicam bodo na voljo dodatni 3 meseci za izmenjavo informacij o finančnih računih rezidentov drugih držav članic. Prav tako bodo imele države članice dodatne 3 mesece za izmenjavo informacij o nekaterih čezmejnih aranžmajih.


Z ozirom na prihodnji razvoj pandemije COVID-19 je Evropska komisija predvidela možnost vnovičnega podaljšanja rokov za izmenjavo informacij v okviru DAC 6, in sicer za največ dodatne 3 mesece. Predlagani ukrepi se nanašajo samo na obveznosti poročanja in, ne glede na zamik le-teh, DAC 6 stopi v veljavo 1.7.2020. O aranžmajih, ki so predmet poročanja in bodo nastali v obdobju odloga, bo potrebno poročati ob koncu odloga. Enako velja tudi za podatke o finančnih računih.


Razlog za različni obdobji odloga izhaja iz dejstva, da izmenjava informacij v okviru DAC 6 poteka preko obstoječega informacijskega sistema, za izmenjavo informacij o e-trgovini pa sta potrebna prilagoditev informacijskega sistema in vzpostavitev novega na nivoju držav članic.

Evropska komisija še vedno ostaja zavezana boju proti davčnim utajam. Predlog je bil posredovan tako v Evropski parlament, kot tudi v Evropski svet. Komisija računa, da bosta obe omenjeni instituciji uveljavili predloge v najkrajšem možnem času, z namenom zagotovitve pravne varnosti vsem deležnikom.


Povezava na dokument EU (v angleščini): https://ec.europa.eu/taxation_customs/news/taxation-commission-proposes-postponement-taxation-rules-due-coronavirus-crisis_en.


V primeru dodatnih vprašanj vam je na voljo tudi ekipa A Tax International.Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu), je namenjen samo informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Strokovno pravno svetovanje je potrebno pridobiti pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj, ki so posledica vsebine tega dokumenta.