Bonitetna agencija Standard & Poor's je dvignila bonitetno oceno Slovenije

Updated: Dec 22, 2020

Bonitetna agencija Standard & Poor's je 18. junija dvignila bonitetno oceno Slovenije iz A+ s pozitivnimi obeti na AA- s stabilnimi obeti. Nova bonitetna ocena Slovenijo uvršča med države visoke kakovostne kategorije, kar ji daje še boljšo pozicijo pri nadaljnjih izdajah obveznic. Bonitetna ocena države je pomemben dejavnik pri zadolževanju države na mednarodnih trgih, saj kaže na tveganost naložbe za vlagatelja oziroma zmožnost države, da izpolni svoje dolžniške obveznosti.


Slovenija je v trenutno gospodarsko recesijo vstopila v precej boljšem stanju, kot v gospodarsko krizo v letu 2008/2009. Neto dolg se je v zadnjih letih močno znižal in je v letu 2019 znašal 10% BDP. V preteklih desetih letih je Slovenija beležila močno gospodarsko rast, razdolževanje privatnega sektorja in zniževanje deleža javnega dolga v BDP. Bonitetna ocena odraža tudi visok delež BDP na prebivalca in njeno članstvo v monetarni uniji.


Bonitetna agencija sicer napoveduje padec gospodarske rasti Slovenije v letu 2020, vendar naj bi se trend obrnil v pozitivno smer že v letu 2021. Ocenjujejo tudi, da se bo leta 2021 javni dolg ponovno začel zniževati.Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu), je namenjen samo informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Strokovno pravno svetovanje je potrebno pridobiti pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj, ki so posledica vsebine tega dokumenta.

42 views0 comments