top of page

📰 [ATI finančni fokus] - Dvojna pomembnost; eden izmed prvih ključnih korakov pri ESG 🌿


Kaj pomeni "dvojna materialnost"? V skladu z Direktivo o poročanju podjetij o trajnosti (CSRD) in Evropskimi standardi poročanja o trajnosti (ESRS) je ocena dvojne pomembnosti obvezna za poročevalce. Pri tem načelu dvojne pomembnosti upoštevamo obe perspektivi, "pomembnost vpliva" in "finančno pomembnost", tako ločeno kot tudi v njunem medsebojnem vplivu.

 

Na eni strani podjetja vplivajo na ljudi in okolje (pogled od znotraj navzven), na primer povzročena škoda naravi ali kršitev človekovih pravic zaposlenih. Po drugi strani pa razvoj in dogodki, povezani s trajnostjo, ustvarjajo (nova) tveganja in priložnosti za podjetja (pogled od zunaj), kot je tveganje izgube ugleda zaradi korupcije ali priložnost za razvoj trajnostnih izdelkov.

 

Sprejemanje utemeljenih odločitev o pomembnosti je ključno. Po konceptu dvojne pomembnosti je zadeva trajnosti lahko pomembna z vidika vpliva in/ali z vidika tveganja in priložnosti. Čeprav standardi zagotavljajo smernice za to, bo moralo podjetje na koncu samo ugotoviti, ali je tema pomembna ali ne, in utemeljiti svojo odločitev.

 

V oceno dvojne pomembnosti bodo vključeni različni deležniki, ki bodo pozvani, da ocenijo vpliv, tveganja in priložnosti, kar bo vključevalo tako kvantitativne kot kvalitativne podatke. Torej, kako izvesti dvojno oceno pomembnosti?

 

1. Prepoznajte ključne deležnike

Deležniki so ključnega pomena za oceno dvojne pomembnosti. Evropski standardi poročanja o trajnosti uvajajo nove premisleke v zvezi s skupinami zainteresiranih strani, ki jih je treba vključiti. Cilj vključevanja deležnikov je ugotoviti, na katere deležnike vpliva poslovanje podjetja in kateri deležniki imajo moč, da vplivajo na podjetje. Identifikacija ključnih deležnikov je lahko zelo zamuden korak, zato je potrebno z njim začeti čim prej.

 

2. Prepoznajte ključne deležnike

ESRS zagotavljajo seznam sektorsko neodvisnih zadev glede trajnosti, ki bi jih morala podjetja upoštevati pri svoji oceni pomembnosti. Vključiti je potrebno tudi vse trajnostne zadeve, ki niso zajete v ESRS, vendar so specifične za poslovanje podjetja. Pri tem je potrebno upoštevati panogo, geografsko lokacijo, vrednostno verigo itd.

 

3. Opredelite učinke, tveganja in priložnosti

V procesu ugotavljanja pomembnosti zadev glede trajnosti je naslednji korak njihova opredelitev v smislu vplivov podjetja na zadeve (pozitivnih, negativnih,…) ter tveganja in priložnosti, ki jih predstavljajo (kratkoročna, dolgoročna,…). Gre za zahteven proces, saj je potrebno zajeti celotno vrednostno verigo, kar od podjetja zahteva, da vključi različne deležnike in strokovnjake.

 

4. Opravite presojo vplivov

V predhodnem koraku je podjetje opredelilo vprašanja trajnosti v smislu učinkov, tveganj in priložnosti. Naslednji korak je količinska opredelitev vplivov. To od podjetja zahteva, da upošteva negativne vplive dejavnosti, na koga lahko vpliva in kako se je temu negativnemu vplivu mogoče izogniti. S poglobljeno analizo bo podjetje ugotovilo, katera razkritja, informacije in podatki so pomembni. Kvantitativne ocene je mogoče pridobiti z intervjuji, anketami in delavnicami.

 

5. Ocenite tveganja in priložnosti

Vpliv tveganj in priložnosti je potrebno finančno oceniti. To od podjetij zahteva, da razmislijo o zmožnosti nadaljnje rabe trenutnih virov in ohranitvi obstoječih odnosov, prav tako pa zahteva vpogled v prihodni razvoj trajnosti. Ocena tveganj in priložnosti lahko zahteva prispevek vrste strokovnjakov, vključno s finančnimi strokovnjaki, saj je potrebno oceniti obseg morebitnih finančnih učinkov.

 

6. Opredelite pomembne teme trajnosti

Na podlagi ugotovljenih in ocenjenih vplivov, tveganj in priložnosti bo podjetje opredelilo pomembne teme trajnosti, ki jih bo poročalo v okviru trajnostnega razvoja. Ne glede na smernice ESRD o tem kaj predstavlja pomembna področja in kakšni so pragi glede tega, bo končno odločitev o tem moralo sprejeti vodstvo podjetja. Rezultati ugotovitev se lahko prikažejo v matriki pomembnosti ali v tabeli s podrobnejšimi informacijami.

 

7. Učinki na strategijo podjetja

Za vsako trajnostno temo, ki je bila identificirana kot pomembna, standardi zahtevajo razkritje ukrepov za obvladovanje vplivov. Podjetja bodo morala razkriti zastavljene metrike in cilje za vsako trajnostno temo in strategijo za doseganje le-teh ciljev. To pomeni, da bo potrebno trajnost vključiti v proces strateškega načrtovanja.

 

💡 Celovita ocena dvojne pomembnosti predstavlja ključni in začetni korak za podjetja, ki želijo izpolnjevati zahteve standardov na trajnostnem področju. Pri tem procesu je ključna poglobljena analiza vplivov, tveganj in priložnosti za podjetje. Za več informacij o tem, kako lahko ATI postane vaš partner pri oceni dvojne materialnosti in trajnostnem razvoju, nas kontaktirajte.


📅 Rezervirajte svoj termin: https://lnkd.in/eiHFDu_q

  

21 views0 comments
bottom of page