top of page

Ali razmišljate o prodaji podjetja? Identificirajte svoje slabosti preden jih vaši kupci

Updated: Nov 19, 2021

Ko pomislite, da bi mogoče prodali svoje podjetje ali posel je zelo pomembno, da razmislite o vseh pomembnih vidikih prodaje. En izmed vidikov je zagotovo ta, da vedno spremljate potencialni trg kupcev za vaše podjetje, za vsak slučaj, če se nepričakovano pojavi kakšna odlična ponudba. Če ključne vidike prodaje podjetja identificirate pravočasno, previdno in pametno, lahko povečate vrednost transakcije pri sami prodaji. Pri tem se morate zavedati, da je proces prodaje/nakupa podjetja drag in zahteven za obe stranki v postopku. Postopek je zelo stresen in tvegan, saj imata obe stranki navadno le eno priložnost za uspešno izpeljan posel.

Pri vsem je pomembno tudi naslednje – vaši potencialni partnerji bodo vaše podjetje zelo natančno pregledali in zelo podrobno identificirali pomanjkljivosti ter morebitna tveganja. Nekatera tveganja bodo mogoče tudi taka, ki se jih niti sami trenutno ne zavedate. Zato je pomembno, da se pred samim začetkom prodaje na to zelo dobro pripravite in pregledate vse ključne vidike. Z dobro predhodno pripravo se lahko vaše podjetje predstavi kot bolj privlačno za potencialne kupce ali investitorje. Zato vam svetujemo, da se postopka lotite pravočasno. To pomeni, da dokumentacijo, ki je predmet področja skrbnega pregleda pripravite vnaprej, pri tem pa imejte v mislih, da ohranite stvari enostavne in pregledne.

Potencialni kupci bodo podrobno preverili in raziskali zgodovino poslovanja podjetja in seveda trenutno uspešnost ter rast. Kljub temu je pomembno, da se zavedate, da obljube za prihodnost niso tiste, ki jih bodo najbolj zanimale. Večino kupcev zanima vrednost podjetja, ki prihaja iz trenutnega poslovanja. Skozi dolg postopek pogajanj in spoznavanja, vas bo potencialni kupec vseskozi ocenjeval in preverjal vaš denarni tok. Za kupca je prav tako pomembno, da se odloči za nakup podjetja, ki se ujema in dopolnjuje z njegovo strategijo rasti. Zato morate razumeti, kakšnega kupca hočete za vaše podjetje, da pridobite pravega – s primerno strategijo in razmišljanjem. Če boste takega kupca našli, pa je na vas, da ga prepričate, da vaše podjetje resnično dobro podpira njihovo strategijo rasti podjetja.

Prav tako se morate zavedati, da če bo šla prodaja po načrtu, bo prva finančna transakcija stekla šele v roku naslednjih dveh let. Tako v primeru, da vaše podjetje nima pozitivnega denarnega toka, to ne more biti rešitev iz težav.

In kako začeti? Odgovorite si na naslednjih nekaj točk:

  • Avtonomno poslovanje: koliko vpliva imajo lastniki na vsakodnevne procese in ključne odločitve v podjetju?

  • Tveganja: ali obstajajo tveganja, ki bi lahko ovirala uspešno dolgoročno poslovanje podjetja? Prav tako razmislite o razmerju med kupci in dobavitelji – ali so vezani na lastnika? Kakšne so vstopne ovire na trg?

  • Položaj na trgu: ali poznate svojo konkurenco dovolj dobro, da veste kje je vaša pozicija na trgu? Ali ste pod ali nad povprečjem?

Manjša avtonomnost ter odvisnost poslovanja in razmerij lastnikov do kupcev in dobaviteljev povečuje tveganja. Primerjava z drugimi - nadpovprečna podjetja dosegajo višjo EBITDA in višje izhodiščne vrednosti.

V mislih imejte, da proces prodaje podjetja sestoji iz naslednjih korakov: identifikacija potencialnih kupcev, vzpostavitev kontakta, preverjanje zanimanja za nakup, pogajanja, pregled in evalvacija ponudb, priprava osnutkov dokumentacije, preverjanje davčne situacije in priprava zaključne dokumentacije ter zaključek posla.

V primeru, da se odločate za prodajo podjetja oziroma ste že v postopku prodaje, vam lahko s svojimi strokovnjaki pomagamo pri identifikaciji ključnih faktorjev ter nudimo strokovno pomoč pri pripravi podjetja na uspešno prodajo. Pomagali vam bomo, da bo vaš proces prodaje podjetja potekal gladko, brez nepredvidenih zapletov ter z uspešnejšo transakcijo.

Ta dokument (in vse informacije do katerih dostopate preko povezav v tem dokumentu) je namenjen zgolj informiranju in ne predstavlja pravnega svetovanja. Prav tako so se lahko navedena dejstva od datuma objave spremenila. Pred sprejetjem ali izvajanjem kakršnih koli dejanj je potrebno pridobiti strokovno pravno svetovanje.

32 views0 comments
bottom of page